TİCARET VE SANAYİ ODALARI VE TİCARET BORSALARININ EKONOMİDEKİ YERİ ve VİZYONU

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M.RIFAT HISARCIKLIOĞLU’nun dediği gibi “İl ve İlçelerde Türk Özel Sektörünün çatı kuruluşu ve kanaat önderi olan Oda ve Borsaların her zaman bir adım önden gitmesi gerekmektedir.” Çünkü Dünya öyle bir hale geldi ki,bilgi o kadar hızlı yayılıyor ki,her şey çok hızlı değişiyor.Bu süreçte firmalarımız kurumsallaşsın,yeniden yapılansın derken,onların asli temsil mekanizması olan Biz Oda ve Borsalar aynı kalabilir miyiz?Tam tersine,Oda ve Borsalarımız önden gidecek ki,firmaları o yöne çekebilsin.Biz(Oda ve Borsalar) bir adım önden gideceğiz ve özel sektörü ileriye taşıyacağız.İşte o zaman Bölgemizde vazgeçilmez oluruz.İşte o zaman dışa açılmak isteyen,proje üretmek isteyen,yatırım ve ihracat yapmak isteyen firma bize gelecek ve bize danışacaktır. Odalarımız çağdaş, ilerici, değişen koşullara uyum sağlayan yapısı ve başta üyeleri olmak üzere tüm paydaşlarının ihtiyaçlarının farkındalığı ile üyelerinin haklarını yasanın kendisine verdiği yetki çerçevesinde, her koşulda korumak ve sorunlara yaratıcı çözümler getirmek suretiyle kaliteli hizmet sunmaya çalışmaktadır. Hizmet kalitesini dünya standartlarının üzerine çıkartmak, fark yaratan projelere imza atmak için TOBB 65 Oda ve Borsamızı AB den sağladığı finansla 20 Ülkedeki Odalarla eşleştirmiş ve kapasite transferi sağlamıştır.Avrupa Birliği Ülkelerindeki Odalarla eşleştirmeler devam edecektir.Bu Proje kapsamında Oda ve Borsa personelleri AB uzmanlığı konusunda eğitilmeye başlanmış,yerinde eğitimle (Fransa,Belçika,Polonya) Oda ve Borsa personellerinin vizyonunun arttırmak amaçlanmıştır ve aynı zamanda Oda ve Borsalarımızın Vizyonu da arttırılmıştır. İleriki zamanlarda TOBB,Oda Akademisi kurarak Başkanları ve Genel Sekreterleri bu Akademide Dünyanın en gelişmiş sistemleri konusunda eğitecektir.Oda ve Borsalarımızın yerel ve ulusal politika oluşturma kapasiteleri geliştirmek için her İldeki Üniversite Akademisyenlerini de Oda ve Borsa Sistemine dahil edilmesi planlanmaktadır. TOBB her adımı bu vizyonla atmaktadır.Proje kapasitesi için ABİGEM’i(Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi),Finansmana erişim için KGF(Kredi Garanti Fonu) nu,dışa açılmak için DEİK(Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) nu kurmuştur. Odaların Çatı Örgütü TOBB bunları yaparken,bizler, İlçe ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunmak ve üyelerimizin mensubu olmaktan gurur duyduğu öncü bir Oda olmak,Tarihin ve Coğrafyanın İlçemize yüklediği ticaret kültürüne uygun, "sürekli öğren, geliş ve değiş" sloganını temel hizmet prensibi haline getirmek, üyelerimizin ihtiyaç beklentilerini en üst düzeyde karşılama noktasında proaktif bir rol üstlenerek iş dünyasına danışmanlık yapmak, üyelerimize ve topluma yeni bilgiler kazandıran, deneyimler yaşatan ve değerler katan bir kurum olma anlayışını benimsemiş bulunmaktayız.Başkan M.RIFAT HISARCIKLIOĞLU’nun ifade ettiği gibi,Temel Değerlerimiz ise; • ŞEFFAFLIK: Tüm faaliyetlerinin sebep ve sonuçlarını üyelerinin bilgisine sunmak • ULAŞILABİLİRLİK: Sunulan hizmetlere tüm üyelerimizin hızla ulaşabilmesini sağlamak • GÜNCELLİK: Değişen koşullara hızla adapte olup, daima güncelliğini korumak • TARAFSIZLIK: Her türlü siyasi görüş ve ideolojiden arınmış şekilde üyelerimizin, toplumun ve ülkemizin yararını gözeten faaliyetlerde bulunmaktır. Bu Vizyon,bu gayret,bu birlik ve beraberlik,Odalarımızı hep daha iyiye taşıyacaktır.Çünkü bizim en büyük zenginliğimiz ve gücümüz Birlik ve beraberliğimizdir.