ÖZEL EKONOMİ BÖLGELERİ

ÖZEL EKONOMİ BÖLGELERİ Mersin Milletvekili ve Ekonomi Bakanı Sayın,ZAFER ÇAĞLAYAN ın müjdesini verdiği ve 2023 Hedefi olarak belirlenen Üretime Dayalı Büyümemizi destekleyecek olan, ÖZEL EKONOMİ BÖLGELERİ uygulamasına başlanılacağını ve Serbest Bölge anlayışını,Özel Ekonomik Bölge anlayışına getirileceklerini ve Çin’de,Kore’de,Hindistan’da,ABD’de bu bölgeleri oluşturacaklarını bildirmişlerdir. Türkiye’deki 19 Serbest Bölge,Özel Ekonomik Bölgeye dönüştürülecektir.Bu bölgeler,yeni bir yaklaşımla ele alınıp,ihtisaslaşmaya dayanan bir bölgeler haline getirilecektir.Diger taraftan Lojistik,Ar-Ge,Tarım,Yatçılık ve Sağlık gibi konularda Özel Ekonomik Bölgeler kurmayı hedeflendiği belirtilmiştir.Bununla birlikte Yüksek Teknolojiye dayalı ürün imalatı ve ihracatı için teşvik sistemi de yenilenmektedir. Güney Kore Modeli örnek alınarak Türkiye’de farklı bölgelerde oluşturulması planlanan özel ekonomi bölgeleri firmalara özel teşvik uygulamaları getirilecektir. Güney Kore Incheon Özel Ekonomi Bölgesi bunu başarıyorsa,Dubai,Singapur yapıyorsa,bizim Mersin’imiz,Adana’mız,Gaziantep’imiz,Konya’mız neden başaramasın. Serbest Bölgeler uygulamasını basamak yapıp,İhracatı arttırıp,İthalat artışını önleme adına Özel Ekonomi Bölgeleri önemli bir rol oynayacaktır.Sanayi sektörünün yanı sıra,inovatif nitelikli olmak şartı ile eğitim,eğlence,sinema sektörleri,turizm hizmetleri de desteklenecektir. Hükümet,bu bölgelerle yeni bir teşvik sistemini de uygulamaya koyacak ve bu kapsamdaki yatırımlar “belirlenen destekler” yatırım tamamlandıktan sonra değil “ yatırım yapılırken” desteklenecektir.Yatırım esnasında gerekli destekleri alınabilecek bir teşvik modeli üzerinde de çalışılmaktadır. Türkiye’nin gerek ulusal gerekse uluslar arası yatırımcıya ihtiyacı vardır ve bu konuda Özel Ekonomi Bölgeleri,normal teşviklerin daha üstünde puanlarla destekleneceklerdir.Bunun için 81 ilin dış ticaret potansiyeli araştırılarak yol haritası hazırlanması planlanmaktadır. Bu yeni bir bölge anlayışına ihtiyaç duyulmasının nedeni Türkiye’nin yüksek teknolojiye geçişinin sağlamasındadır.Türk sanayisinin değer zincirinde bir üst aşamaya sıçramasını sağlamak için yeni yapılanmayı kurmamız gerekmektedir.Özel ekonomi bölgelerinin,hem serbest bölgeleri hem organize sanayi bölgelerini,hem teknoloji bölgelerini,hem de lojistik merkezlerini kapsamaktadır.Dünyanın ilk on büyük ekonomisi hedefine ulaşmak istiyorsak elimizdeki tüm araçlara yeni gözle bakmamız gerekmektedir. Türkiye’nin sanayileşmesinin ilk kilometre taşı 1962 de kurulan OSB le başlamıştır.OSB ler çok başarılı olmuştur.İkinci kilometre taşı,Rahmetli Özal’ın vizyonuydu.Türkiye’yi dışa açık bir ekonomiye dönüştürülmesinde serbest bölgelerin gerekliliği tartışılmaz derecede önemlidir. Türkiye, 30 yılda 3 milyar dolar ihracattan 135 milyar dolar ihracata,bu altyapıları kurarak gelmiştir.Artık Bizim Milli bir hedefimiz olmalıdır.12 yıl sonrası için 2 trilyon doları aşan bir ekonomi olmalıyız.Bundan dolayı,Ülke olarak Orta Teknolojiden yüksek teknolojiye geçişi bir an önce tamamlamalıyız.