KOSGEB İN 2012 YILINDAKİ DESTEKLERİ

KOSGEB İN 2012 YILINDAKİ DESTEKLERİ KOSGEB 2011 Yılında çeşitli destek programları aracılığı ile KOBİ lere 157 milyon 860 bin lira kaynak aktarılan KOSGEB 2012 de 422 milyon liralık projesi ile proje beklemektedir. KOSGEB destekleri kısa vadeli ve finansman odaklı çözümler yerine KOBİ lerin Yönetim Becerilerini,üretim kabiliyetlerini ve rekabet güçlerini arttıracak alanlara yöneltilmesini sağlayacaktır.Yine 2012 de KOBİ Strateji Eylem Planı kapsamında,yeni kurulan işletmelerin hayatta kalma sürelerini arttırmak için,kuruluş dönemine özel eğitim ve danışmanlık destekleri de verilecektir. KOBİ lerin işsizliğin azaltılması ve yeni iş yaratılması konusunda büyük katkıları vardır.Görev alanı genişleyen KOSGEB in proje bazlı erişimi kolay ve esnek destek programlarına geçmiştir. KOSGEB ine yeni destek sistematiğinde yapılan düzenleme ile meslek kuruluşlarının KOBİ lerin gelişimine yönelik sunacakları projelerin de desteklenecektir.Bu temel strateji ile KOBİ lerle ilgili tüm tarafların,özelikle meslek kuruluşlarının imkanlarının da harekete geçirilmesi planlanmaktadır.Bu kapsamda 2012 yılında da,KOBİ lerimizin kurumsallaşmaları,işbirliği içinde hareket etmeleri gibi rekabet güçlerini arttıracağı düşünülen alanlarda destekler sağlamaya devam edecektir. 2012 de Desteklerin ana eksenini;Ar-Ge ve İnovasyon,Girişimcilik,İşbirliği ve Güçbirliği,Kurumsal Gelişim Projeleri,Uluslararasılaşma ve kurumsallaşma gibi temel alanlar oluşturacaktır. KOBİ lerin İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası’nda işlem görmesini sağlamak amacı ile 100 bin liraya kadar hibe desteği sağlanmaktadır.Çalışmaları 2011 yılı Haziran ayında tamamlanan proje 2012 yılında tüm unsurlarıyla uygulanmaya başlanacaktır.Yine bu kapsamda KOBİ lerin Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe gireceği dönemde tabi olacakları Muhasebe ve Finansal Raporlama standartlarına uyumlarının sağlanması amacı ile Genel Destek Programı başlığı altında 10 bin liraya kadar Bağımsız Denetim Desteği verilecektir. 2011 Yılında,İŞKUR,Belediyeler,Ticaret ve Sanayi Odaları ve Meslek Kuruluşları aracılığı ile 1389 uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programı düzenlenmiştir.Program kapsamında 50 bine yakın kişiye Girişimcilik Eğitimi verildiği,kısa adı İŞGEM(İş Geliştirme Merkezi) olan işletme kurumlarına,kuruluş ve işletme dönemlerinde 316 işletmeye verilen destekle 2975 kişinin istihdamı sağlanmıştır. KOSGEB İN 5 farklı Program Destekleri; 2009/15431 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilen,250 kişinin altında ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 25 milyon TL yi aşmayan,imalatçı,hizmetler ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ ler desteklenmektedir. 1- KOBİ Destek Programı:İşletmelerin üretim,yönetim ve organizasyon,pazarlama,dış ticaret,insan kaynakları,mali işler ve finans,bilgi yönetimi ve benzer alanlarda sunacakları projeler.150 bin liraya kadar ödemesiz destek sağlanıyor. 2- İşbirliği Güçbirliği Destek Programı:KOBİ lerin bir araya gelerek kapasite ve rekabet gücü yüksek işletmelere dönüşmesi,ölçek ekonomisinden yararlanılarak kaynak tasarrufu sağlanması ve KOBİ ler arasında ortaklık(en az 5 işletmenin bir araya gelerek işbirliği yapması) ve işbirliği kültürünün geliştirilmesi amaçlanmaktadır.250 bin liraya kadar ödemesiz,500 bin liraya kadar ödemeli olmak üzere toplam 750 bin liraya kadar destek sağlanmaktadır. 3- Ar-Ge,İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Programı:Bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ ve Girişimcileri geliştirmek,teknolojik fikirlere sahip tekno-girişimcileri desteklemek,KOBİ lerde Ar-Ge bilincini yaygınlaştırmak ve Ar-Ge kapasitesini arttırmak amaçlanmaktadır.1 milyon liraya kadar geri ödemesiz destek sağlanmaktadır. 4- Genel Destek Programı:KOBİ lerin kaliteli ve verimli mal/hizmet üretimlerinin sağlanması,desteklerden daha fazla KOBİ lerin faydalanmasını,KOBİ lerin rekabet güçlerinin ve düzeylerinin yükseltilmesi hedeflenmektedir.Destek miktarı 220 bin liraya kadar destek verilmektedir. GENEL DESTEK PROGRAMI DESTEKLERİ DESTEK ÜST LİMİTİ (TL) DESTEK ORANI (%) 1. ve 2. Bölgeler 3. ve 4. Bölgeler Yurt İçi Fuar Desteği 30.000 % 50 % 60 Yurt Dışı İş Gezisi Desteği 10.000 Tanıtım Desteği 15.000 Eşleştirme Desteği 15.000 Nitelikli Eleman İstihdam Desteği 20.000 Danışmanlık Desteği 15.000 Eğitim Desteği 10.000 Enerji Verimliliği Desteği 30.000 Tasarım Desteği 15.000 Sınai Mülkiyet Hakları Desteği 20.000 Belgelendirme Desteği 10.000 Test, Analiz ve Kalibrasyon Desteği 20.000 Bağımsız Denetim Desteği 10.000 5- Girişimcilik Destek Programı:Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi,Yeni Girişimci Desteği,İş Geliştirme Merkezi Desteği ve İş Planı Ödülü olmak üzere 4 modülden oluşmaktadır.Destek miktarı,27 bin lirası ödemesiz,70 bin lirası ödemeli olmak üzere 97 bin liraya kadar destek sağlanmaktadır.