Silifke Ticaret ve Sanayi Odası | SİTSO
TurkishEnglishGermanRussianFrenchArabic
TÜRKİYE’Yİ AB KOMİSYONUNDA TEMSİL EDECEK İLK TÜRK YOĞURDUNUN TESCİLİ İÇİN SON ADIM
27.09.2024
sitso
69 Okunma

TÜRKİYE’Yİ AB KOMİSYONUNDA TEMSİL EDECEK İLK TÜRK YOĞURDUNUN TESCİLİ İÇİN SON ADIM

Silifke İlçesi ile özdeşlemiş olan “Silifke Yoğurdu” 15.06.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere 07.02.2022 tarihinde ülkemizde coğrafi işaretli ürün statüsünde tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar;

“Tarihi geçmişi milattan önce 460-370 yılları arasına dayanan ve bugünki yoğurt kelimesi karşılığını 1069-1070 yılları arasında alan ve 16 ncı yüzyıla gelindiğinde hekimlerin mide tedavisinde kullandığı ve "ebedi hayatını sütü" olarak isimlendirilen yoğurt zamanla her yörede kendine özgü değerleri ve ayırt edici nitelikleri ile farklı lezzetlere kavuşmuştur. Bu farklı lezzetlerden birisi de türkülere konu olan SİLİFKE YOĞURDU 'muzdur.

Ülkemizde tescili ile korunması sağlanan coğrafi işaretli ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonunda da korunmasının sağlanması için titizlik ile yürüttüğümüz çalışmaların neticesinde 11 Ocak 2023 tarihinde mahreç işareti ile tescil talepli PGI-TR-02895 başvuru numarası ile Avrupa Birliği Komisyonu Tarım Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğüne başvurusu yapılmış olan “Silifke Yoğurdu” muz bugün (27.09.2024 tarihinde) C/2024/5860 sayılı AB Komisyonu Resmi Gazetesinde ilan edilmiş olmasının mutluğunu yaşıyoruz. Ürünümüzün tescili için 3 aylık ilan sürecinin tamamlanmasını heyecan ile bekliyoruz.

AB Komisyonunda coğrafi işaretlerin başvurudan tesciline kadar olan süreçte AB Komisyonu tüzüğüne hakim olmanız gerekmektedir. Dolayısıyla tescile kadar olan bu önemli süreç oldukça zahmetli ve bir o kadarda emek istemektedir. “Silifke Yoğurdu” nun gerek ülkemizdeki korunmasının sağlanmasında gerekse Avrupa Birliği Komisyonunda ki tüm süreçlerde bizlerden desteğini esirgemeyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve bu süreçlerin özveri ile yürüten sınai mülkiyet hukuku kapsamında uluslararası mevzuata hakim olan coğrafi işaret danışmanımız Sn. Huriye ÖZENER’e, emeği geçen tüm üreticilerimize ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. “ dedi.

Veri Sorumlusu Silifke Ticaret ve Sanayi Odası, 6698 Sayılı Kanun Kapsamında Aydınlatma Metni'ne KVKK bağlantısına tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Яндекс.Метрика