"SİLİFKE YOĞURDU" İÇİN ARTIK HEDEF AVRUPA BİRLİĞİ
Silifke Ticaret Ve Sanayi Odası olarak tesciline öncülük ettiğimiz ve 6769 s. Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 15.06.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere 07.02.2022 tarihinde “Silifke Yoğurdu” mahreç işareti koruması ile ülkemizde tescil edilmiştir.
Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar;
“Türkiye’de Silifke denince akla ‘Silifke Yoğurdu’ gelmektedir. Çünkü ‘Silifke Yoğurdu’ üzerine oldukça hareketli popüler bir halk türküsü bulunmaktadır ve bu türkü herkes tarafından bilinir. Silifke Yoğurdunun üretiminde, yöresel olarak karakeçi olarak da isimlendirilen kıl keçisinin sütü kullanılır. Kıl keçisi yapısı itibari ile yüksek rakımlı ormanlık alanlarda, diğer süt hayvanlarının (koyun ve inek) beslenemediği bitkiler ile beslenir. Silifke Yoğurdu yüksek kuru madde ve yağ içeriğinden dolayı kıvamlı bir yoğurttur ve ağızda kremsi bir his bırakır. Keçi sütünün yağ globüllerinin boyutlarının inek sütü yağ globüllerinden küçük olması nedeniyle daha beyazdır. Silifke Yoğurdunun geçmişi eskiye dayanır. Silifke’nin mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle Silifke İlçemiz ile ün bağı bulunan Silifke Yoğurdunun tüm üretim aşamaları, Silifke’mizde gerçekleşmektedir.
Ülkemizde tescili ile korunması sağlanan “Silifke Yoğurdu” coğrafi işaretli ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonunda da korunmasının sağlanması için titizlik ile yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda 11 Ocak 2023 tarihinde başvurumuz AB Komisyonuna gerçekleşmiş olup ön incelemesi olumlu bir şekilde tamamlanarak 12 Ocak 2023 tarihinde de başvurumuzun kabul edilerek PGI-TR-02895 başvuru numarası ile kayıtlarda yerini aldığına dair Komisyondan yazı coğrafi işaret danışmanız Huriye ÖZENER’e ulaşmıştır. Burada belirtmek isteriz ki şuan kadar ülkemizden tescil talepli başvurusu AB Komisyonuna yapılan coğrafi işaretli ürünler arasında “süt ve süt ürünleri” grubunda ilk başvuru Silifke Yoğurdu olmuştur.
Bundan sonraki süreçlerde 'Silifke Yoğurdu' coğrafi işaretli ürünümüzün denetimlerini daha sıkı bir şekilde çalışmalarımızı yürüteceğimiz gibi üreticilerimizin de her zaman yanında olacağız. Güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşmanın yolu tarımdan, kırsal kalkınmadan ve de özellikle geleneksel ürünlerden, coğrafi işaretlerden geçmektedir. Dolayısıyla güvenli ve güvenilir gıdada önemi fazlasıyla artan coğrafi işaretli ürünlerin ve geleneksel ürünlerin korunması ve sürdürülebilirliğinin de sağlanması gerekmektedir.
“Silifke Yoğurdu” nun gerek ülkemizdeki korunmasının sağlanmasında gerekse Avrupa Birliği Komisyonuna başvuru sürecinde bizlere destekçi olan başta üreticilerimiz ve ekibimiz olmak üzere Coğrafi İşaret Danışmanımız Huriye ÖZENER’e teşekkür ediyoruz. “ dedi.
Ekler;
Avrupa Komisyonu Coğrafi İşaret Belgesi