Silifke Ticaret ve Sanayi Odası | SİTSO
TurkishEnglishGermanRussianFrenchArabic
ODAMIZ TOPLANTI SALONUNDA MERSİN ÜNİVERSİTESİ SİLİFKE MESLEK YÜKSEKOKULU İLE ODAMIZ BAŞKANLIĞI KOORDİNATÖRLÜĞÜNDE KONFERANS DÜZENLENDİ
05.01.2023
sitso
595 Okunma

Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokulu ile Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı koordinatörlüğünde, “Girişimcilik, İnsan Kaynakları, Dış Ticaret Potansiyeli ve Kültürel Sermaye” konulu konferans düzenlendi. İşletme sahipleri, öğrenciler, girişimci adayları ve birbirinden değerli konuşmacıların yer aldığı konferans, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

Konferansa, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası 2. Başkanı Abdul Baki Uysal, Oda Genel Sekreteri Yıldırım Baydar, Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Süphan Karaytuğ, Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İİBF İşletme Bölüm Başkanı ve Güzelyurt Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Himmet Karadal, Mersin Üniversitesi Erdemli Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cemile Çelik, Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanı ve Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Muhammet Saygın, İlçe Meteoroloji Müdürü Sıdık Şen, Silifke Koop. Başkanı Ünal Ünüvar, Kütüphane Müdürü Mustafa Fahlioğulları, girişimci adayları, üniversite öğrencileri ve oda yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu 2. Başkanı Baki Uysal yaptı.

 

BAKİ UYSAL, SİLİFKE’NİN DIŞ TİCARET POTANSİYELİNİ ANLATTI

 

Baki Uysal, “Dünyada ekonomik dengelerin hızla değiştiği bir dönemden geçiyoruz. 2008 küresel krizin üzerinden 6 yıl geçti ve krizin yaraları büyük ölçüde giderildi. Ancak dünya ekonomisi ve ticaretinde halen istenilen istikrar ortamı yakalanamamıştır.

2013 yılına baktığımızda büyümede yavaşlama dikkati çekiyor. 2008 yılından bu yana krizle mücadele etmekte olan gelişmiş ülkeler, küresel krizden en ağır darbeyi alan grup olarak özellikle istihdam ve kamu maliyesi açısından riskli görünümleri korumaktadır.

TÜİK tarafından açıklanan geçici verilere göre, 2013 yılında Mersin Bölgesinde gerçekleştirilen ihracat, önceki yıla göre %7 artarak, 8,1 milyar$ a, ithalat ise%12 artarak 14,9 milyar $a yükselmiştir. 2013 yılında dış ticaret açığı %19 artarak yaklaşık 6,8 milyar$a ulaşmıştır.

2013 yılında Türkiye genelinde ihracat rakamları 151.869 milyon dolar iken ithalatımız 251.651 milyon dolar olmuştur.

İhracatımız 8.105 milyon doları Mersin Bölgesinden, bunun 1.566 milyon doları ise Mersin firmaları tarafından gerçekleştirilmiştir. İthalatımız 14.900 milyon doları Mersin Bölgesinden olup, bunun 1.228 milyon doları ise Mersin firmaları tarafından gerçekleştirilmiştir.

Bölgemizde en çok ihracatı yapılan ürünler ise Narenciye, Çimento, Cam ve Cam ürünleri, Mermer, Halı, Mobilya, Gıda Maddeleri, Temizlik Malzemeleri, Beyaz Eşyalar, Kumaş, Meyve ve Sebzelerdir.

İhracat yaptığımız ülkeler ise Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya, İngiltere, İsviçre, Rusya Federasyonu, Azerbaycan, Irak, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerdir. İthalatı yapılan ürünlerimiz arasında ise Tarım Gıda ve İçecek, Tekstil, Plastik, Kauçuk Ürünleri, Petrol, Deri, Boya, İçki, Muz ve Demir-çelik ürünleri gelmektedir.

Bunun yanı sıra ithalat yaptığımız ülkeler arasında ise Hollanda, Almanya, Endonezya, Rusya, İtalya, İsrail ve KKTC gelmektedir.

Silifke’de ithalatı yapan bir adet firma mevcuttur. Bu firma Brezilya, Etiyopya’dan kahve, Hindistan ve Nijerya’da susam, Çin’den ise yer fıstığı ithalatı yapmaktadır. İthalatı ise yıllık ortalama 5 milyon dolar civarındadır.

İhracat iki sektörde öne çıkmaktadır. Yaş sebze ve meyve ile mermer sektörüdür. İhracatçı firma ise 30 firmadır.

Yaş sebze ve meyve ihracatında Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Romanya ve Kuzey Irak’a yapılmaktadır. Yaklaşık olarak 60 milyon dolardır. Mermer İhracatında ağırlığı ise Çin Halk Cumhuriyeti ve Uzakdoğu ülkeleri yer almaktadır. Yaklaşık 80-100 milyon dolar civarındadır” dedi.

 

 

KARAYTUĞ, “BAŞARILI PROJELERE İMZA ATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

 

Ticaret ve Sanayi Odası 2. Başkanı Baki Uysal’ın konuşmasının ardından Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokul Müdürü Prof.Dr. Süphan Karaytuğ bir konuşma yaptı.

Müdür Karaytuğ, “Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile bugüne kadar birçok başarılı çalışmalara imza attık. Sosyal etkinliklerin yanı sıra girişimcilerimizin ve öğrencilerimizin de katıldığı seminerler, konferanslar düzenleyerek, onların her alanda bilgilenmelerini sağladık. Bunları gerçekleştirirken değerli panelistlerimizi ve alanında uzmanlaşmış işletme sahiplerini ve ithalat ile ihracat alanında kendini ispatlamış girişimcilerimizi bir araya getirdik. Bugün kü konferansımızda da Silifke’nin Dış Ticaret Potansiyeli, Günümüz Trendi Girişimcilik, Kobi’lerde İnsan Kaynakları Yönetimi ve İşletmeler için Kültürel Sermaye’nin önemini masaya yatıracağız. Katılan herkese teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Konuşmaların ardından ‘Günümüz Trendi Girişimcilik” alanında Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İİBF İşletme Bölüm Başkanı ve Güzelyurt Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Himmet Karadal bilgiler verdi. Ardından ‘Kobi’lerde İnsan Kaynakları Yönetimi’ alanında ise Mersin Üniversitesi Erdemli Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cemile Çelik ile ‘İşletmeler İçin Kültürel Sermaye’ alanında Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanı ve Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Muhammet Saygın bilgiler aktardı. Konferansın sonunda konuşmacılara çiçek ve teşekkür belgesi takdim edildi.

Veri Sorumlusu Silifke Ticaret ve Sanayi Odası, 6698 Sayılı Kanun Kapsamında Aydınlatma Metni'ne KVKK bağlantısına tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Яндекс.Метрика