BAYDAR: “Girişimcilik teşvik edilmelidir”
Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Yıldırım Baydar, girişimcilik konusunun önemli üzerinde durulacak bir çalışma olduğunu belirterek, “Gelişimin temeli girişimdir” dedi. Baydar, yaptığı açıklamasında “Basit anlamıyla girişimcilik, bir faaliyeti ya da işletmeyi kar amacıyla kullanmak olarak tanımlanır. Daha geniş anlamıyla girişimcilik; piyasa koşulları içinde, yatırılacak sermayeye en yüksek geliri sağlayacak mal ve hizmetlerin üretimini öngören ve bu amaçla sermayenin üretim sürecine katılma faaliyetidir. Türkiye'de girişim kültürü yeni yeni oluşmaya başlamıştır. Bir yazarın, 1912 yılında Türkiye'de insanların girişimci değil, memur ya da asker olmak istediği tespitinde bulunmuştur. Bugün ise girişimcilik artık bir moda haline gelmiştir. Çünkü Türkiye’de Girişimcilik bir zorunluluktur. Girişimciliği ortaya çıkarmak bir ülke görevidir. Askerlik yapmak neyse, girişimci çıkartmayı da aynı noktada saymalıyız. Genel olarak her yeni iş kuran kişiyi girişimci olarak tanımlarız. Girişimin süreklilik arz etmesi devamlılığını sürdürebilmesi ise onun başarı kriterlerini oluşturur. Yani bir işe başlamak ne kadar önemli ise de başladığımız kalite ve standartlarda sürekliliği sağlamak daha da önemli olmaktadır. Hedefimiz daima başarmak ve başarının sonunda marka olmaktır. Millet olarak çok cesur ve yaratıcı bir zekaya sahibiz bunun örnekleri çoktur basit bir örnek verecek olursak; İstanbul’un Fethi sırasında gemilerin karadan çekilerek Haliç’e indirilmesi, pancar motorundan taşıma araçlarının yapılması, su ile çalışan otomobil olayı ne kadar yaratıcı olduğumuzun en bariz örnekleridir”dedi.
“GİRİŞİMCİLİK BAŞARININ VE KALKINMANIN TEMELİDİR”
Japonya ve Almanya'nın 2. Dünya Savaşı'nda yerle bir olan iki ülke olmasına rağmen sonraki 30 yılda da dünyanın üç büyük ekonomisi arasına girmeyi başardığını açıklayan Yıldırım Baydar, “Bu başarının sırrı savaştan önce olan girişimci ruhun savaştan sonra da devam etmesidir. Girişimcilik niye önemli? Baktığımız zaman bütün dünya değişim içinde. Üretimde, bilgide ve pazarlamada sınırlar kalkıyor. Ülkeler arasında çetin bir yarış var. Durduğunuzda kaybediyorsunuz. Yarışta öne geçenler hep girişimcileri başarılı olanlardır.
Girişimciliğin olmazsa olmazı “hayal gücüdür”, her şeye bir sınır çizilebilir, ama hayal gücünün sınırları yoktur. Mark Zuckerberg'un bugün değeri milyar dolarla ifade edilen Facebook'u bir bilgisayar yardımıyla garajda kurmuştur, yine uluslararası Apple ve Google gibi markaların da yine hayal gücünün ürünüdür.
Yeni nesil bilgili, değişime açıktır, her Türk gencinin Zuckerberg olmasının önünde hiçbir engel yoktur. En büyük eksikliğimiz bilgi ile ekonomiyi buluşturmaktır. Girişimci olmak için paraya ihtiyaç yok. Yeni iyi bir fikir olduğu zaman ona her zaman para bulunur.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, gençlerimizi ve kadınlarımızı girişimciliğe özendirmek için Genç Girişimciler Kurulu ile Kadın Girişimciler Kurulu adı altında bunları örgütlemiştir.
Bundaki amaç, gençlere ve kadınlara başarılı rol modeller oluşturmaktır. Bugün Türkiye'de 1.500'ün üzerinde kadın girişimci ve 1.500'ün üzerinde genç girişimcinin TOBB çatısı altında bu kurul olarak örgütlenmiştir. Kurulun kadın girişimci sayısını 10 bin 500'e çıkararak, Japonya'dan sonra dünya ikincisi olmayı hedeflemektedir.
Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalamasının tek yolunun, girişimci sayısının artırılması ve zenginleştirilmesinden geçmektedir. İlkokuldan üniversite son sınıfa kadar girişimciliği eğitim modeli içine koymak gerekir. İlkokula gidip ne olmak istiyorsun diye sorduğumuzda 'Girişimci olmak istiyorum' dendiği zaman Türkiye kazanmaya başlayacaktir. Yarın çocuklarımıza iş bulmak istiyorsak, Türkiye'de girişimci sayısını artırmak durumundayız” dedi.